Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Η Αρχή τής πεζοπορίας..

Τί είναι πεζοπορία τελικά?


Αναπολώντας την πρώτη φορά που βρέθηκα με την ομάδα του HikeHub_SkgR

σε ένα μονοπάτι του ορεινού όγκου της Ελλάδας,

θυμάμαι τον ενθουσιασμό, την ελευθερία ,την ησυχία και την απίστευτη γείωση -σύνδεση που ένιωσα με την φύση.

Επίσης μέσα σε όλο αυτό κατάλαβα ότι πριν ξεκινήσω δεν γνώριζα καθόλου τη σημαίνει «κάνω πεζοπορία» ή ορειβασία. Δεν γνώριζα τη διαφορά αλλά ούτε μπορούσα να κατανοήσω όταν διάβαζα ένα άρθρο για κάποιο μονοπάτι αν επρόκειτο για μια απλή πεζοπορία η κάποια πιο μεγάλη πρόκληση.

Έτσι λοιπόν μετά από πολλές πεζοπορίες και περιπλανήσεις  αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο με σκοπό να εξηγήσουμε τι είναι πεζοπορία και σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται ανάλογα τον βαθμό δυσκολίας της.

Ας ξεκινήσουμε την πεζοπορία…..στη γνώση!


-Sky is the Limit-

Ιστορική αναδρομή

 

Ο άνθρωπος ως  ανήσυχο πνεύμα από την αρχή της εμφάνισής του στην γη παρακινούνταν στην εξερεύνηση και ταυτόχρονα στην ανάβαση των βουνών. Οι πρώτες αναβάσεις ορειβατών καταγράφονται τον 18ο αιώνα στην περιοχή των δυτικών Άλπεων από τον ορειβάτη Ελβετό επιστήμονα Οράς -Μπενεντίκτ ντε Σωσύρ. Καθοδηγούσε ομάδες ορειβατών της εποχής για την ανακάλυψη διαδρομών προς τις 3 ψηλές κορυφές των Άλπεων με σκοπό την μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης.


-Νότιες Άλπεις-


Έτσι λοιπόν με τη σειρά μας το Σεπτέμβριο του 1927, στην κορυφή του Ολύμπου, 24 Έλληνες, Γάλλοι και Ελβετοί ορειβάτες πήραν την απόφαση ίδρυσης Ορειβατικού Συνδέσμου στην Ελλάδα. Έτσι ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου του 1928, από έναν άτυπο ορειβατικό όμιλο που ονομάζονταν «Οι Κούκοι», ο Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών για να ακολουθήσει σε συνέχεια η ίδρυση του Ορειβατικού Συνδέσμου Πατρών τον Ιούνιο  του 1928.Οι 2 αυτοί σύλλογοι ίδρυσαν τον Φεβρουάριο του 1930 τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο (Ε.Ο.Σ.), ο οποίος λειτούργησε ως Ομοσπονδία των ανά την Ελλάδα ιδρυομένων ορειβατικών σωματείων.

-Φωτογραφία του 1930-


Τι είναι Πεζοπορία τελικά?

Πεζοπορία χαρακτηρίζεται η σωματική δραστηριότητα κατά την οποία διανύουμε μια μεγάλη απόσταση μεγαλύτερη η ίση των 5 χιλιομέτρων. Διανύοντας απόσταση  μικρότερη των 5 χιλιομέτρων δεν κάνουμε πεζοπορία απλά περπάτημα. Ο αγγλικός επίσημος όρος είναι το λεγόμενο <<Hiking>>.

Με τον όρο  ορειβασία μιλάμε για τον γενικού τύπου όρο των δραστηριοτήτων στο βουνό αλλά μιλώντας για την ορειβασία, αναφερόμαστε πλέον στην πιο δύσκολη μορφή πεζοπορίας.

Έτσι λοιπόν χαρακτηρίζουμε την πεζοπορία σε τρεις κατηγορίες βάση δυσκολίας:

Α)Απλή πεζοπορία

Β)Ορεινή πεζοπορία

Γ)Ορειβασία

Τέλος υπάρχει και ο Αλμπινισμός αλλά δεν τον συμπεριλαμβάνουμε στην πεζοπορία γιατί απαιτεί ειδικές τεχνικές ,υλικά και αναφέρεται σε πιο επαγγελματικού και εμπείρου επιπέδου ορειβάτες.

-Θρόνος του Δια-

ΑΠΛΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Είναι η πιο απλή μορφή πεζοπορίας κατά την οποία διανύουμε απόσταση μεταξύ 5 έως 20 χιλιομέτρων με μέση ωριαία ταχύτητα γύρω στα 4 με 5 χιλιόμετρα την ώρα . Οι διαδρομές συνήθως έχουν διάρκεια 1- 5 ώρες και δεν καλύπτουν υψομετρική διάφορα μεγαλύτερη αυτή των 300 μέτρων. Όσον αφορά το έδαφος δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εδαφικές ανωμαλίες και δεν υπάρχει ιδιαίτερη κλίση σε αυτό. Είναι το είδος πεζοπορίας που είναι προσιτή για τον οποιοδήποτε με βασική προϋπόθεση να είναι καλά στην υγειά του. Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μπορεί να γίνει οπουδήποτε αρκεί να υπάρχει το στοιχείο του δάσους ,της θάλασσας ή κάποιου μικρού βουνού. Γίνεται με ελαφρύ εξοπλισμό όπως για παράδειγμα ένα απλού τύπου  αθλητικό παπούτσι η παπούτσι trekking, ελαφρύ ρουχισμό ανάλογα την εποχή και ένα μικρό σάκο ο οποίος περιέχει νερό, τροφή και κάποια άλλα απαραίτητα για κάθε εξόρμηση. Σε ατομικό επίπεδο ή ακόμα και για μία οικογένεια με παιδιά ,η απλή πεζοπορία αποτελεί μια πάρα πολύ καλή σωματική δραστηριότητα.

Θα μιλήσουμε όμως αναλυτικότερα και εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο για τον βασικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε ανάλογα με την δραστηριότητα και τον βαθμό δυσκολίας της.

-Χορτιάτης-

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Θεωρείται το επόμενο βήμα και το επόμενο σκαλί της πεζοπορίας .Έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την απλή πεζοπορία. Στην ορεινή πεζοπορία μιλάμε για διάνυση αποστάσεων των 10 έως 25 χιλιομέτρων με 5 έως 8 ώρες πορείας. Εδώ το έδαφος είναι κατά κύριο λόγο ορεινό με περισσότερες δυσκολίες, έτσι η σχέση μεταξύ χιλιομέτρων και ώρας χάνει την αξία της και συναντάμε μια μέση ωριαία ταχύτητα στα  3- 4 χιλιόμετρα ανά ώρα. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι ότι η υψομετρική διαφορά είναι μεταξύ 500 – 600 μέτρων και συνήθως γίνεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 500 μέτρων αλλά όχι απαραίτητα. Εδώ η κλίση είναι μεγαλύτερη και όσον αφορά την χειμερινή περίοδο και ειδικότερα σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1000μ. γίνεται αρκετά επικίνδυνη. Συνεπώς απαιτεί καλή προετοιμασία , φυσική κατάσταση, καλό εξοπλισμό και καλή διαχείριση πιθανών δυσκολίων , λόγω των καιρικών συνθήκων που σχεδόν πάντα είναι απρόβλεπτες. Στην περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε καλό ορειβατικού τύπου μποτάκι, καλού τύπου  σακίδιο ,αδιάβροχα, καλά υπολογισμένη τροφή και νερό ακόμα και για περίπτωση που εγκλωβιστούμε η χαθούμε. Είναι ιδανική για άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και αντοχή.

-Καταρράκτης Περιστεράς-

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Αποτελεί την δυσκολότερη μορφή πεζοπορίας και την πιο απαιτητική. Συνήθως σκοπός της είναι η κατάκτηση κάποιας κορυφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η κατάκτηση κορυφής πρέπει να αποτελεί το κίνητρο ενός ορειβάτη ,αλλά ο στόχος του πρέπει πάντα να είναι η ασφαλής επιστροφή. Η ορειβασία δεν είναι άσκηση θάρρους αλλά άσκηση μεθοδικότητας. Δεν πάμε στο βουνό για να ξεπεράσουμε τα όρια μας. Ο κίνδυνος υπάρχει και είναι το βουνό, εμείς είμαστε αυτοί που δουλεύουμε με το ποσοστό ρίσκου που παίρνουμε πάνω σε αυτό. Άρα η ασφαλείς επιστροφή είναι πάντα ο στόχος του καλού  και μεθοδικού ορειβάτη.

-Basecamp Everest-


Στην ορειβασία η απόσταση δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Συνήθως διανύονται 2- 3 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η κλίση του εδάφους πολλές φορές είναι απότομη, το έδαφος έχει πάρα πολλές δυσκολίες και συνήθως για να καλύψουμε 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς χρειάζεται μια ώρα. Έτσι λοιπόν για να καλύψουμε μια απόσταση 1000μ χρειαζόμαστε περίπου 4 ώρες μαζί με τις ανάλογες στάσεις.

Ο εξοπλισμός εδώ θα πρέπει να είναι πλήρης. Ο ορειβάτης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος πολύ καλά με ορειβατικά μποτάκια τα οποία θα είναι σε θέση να φορεθούν με crampons (ειδική σχάρα με καρφιά που δένει κάτω από το μποτάκι),ειδικά την χειμερινή περίοδο για διάνυση χιονιού και κυρίως πάγου. Επίσης πρέπει να φέρει και piolet (ειδικού τύπου μπαστούνι με αιχμηρή μύτη)για μεγαλύτερη ασφάλεια σε παγωμένο χιόνι.

Τέλος, οι ορειβάτες – πεζοπόροι που θα θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το επίπεδο πεζοπορίας θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιείς , να έχουν άριστη φυσική κατάσταση και σιγουρά να έχουν ασχοληθεί με τα δυο προηγούμενα στάδια.

-Ανάβαση κορφής χειμερινή περίοδο-

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η γνώση, η σύνεση, η εμπειρία και η σωστή νοοτροπία αποτελούν έναν από τους βασικότερους κανόνες στην ορειβασία. Για αυτό για τους ορειβάτες που επιθυμούν ειδικότερα να ασχοληθούν με το δύσκολο κομμάτι της ορειβασίας καλό θα είναι να παρακολουθήσουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση όπως 10 ήμερη ορειβατική εκπαίδευση από αρμόδιες σχολές του ΕΟΟΑ.

Η ορειβασία δεν είναι ατομικό άθλημα, αλλά ομαδικό. Έτσι πολλές φορές για λόγους ασφάλειας ορειβάτες σε αναβάσεις κορυφών ανεβαίνουν σε μικρές ομάδες των τριών ατόμων και είναι δεμένοι με σχοινιά (Σχοινοσύντροφοι).Η σωστή οργάνωση και συλλογή πληροφοριών της διαδρομής μας, όπως και η ενημέρωση σε τρίτο για το που θα κατευθύνουμε αποτελούν το Α και το Ω. Επίσης η σωστή διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα μια υποθερμία ή μια ξαφνική πτώση κάποιου μέλους της ομάδας, είναι πάρα πολύ σημαντική και γίνεται σε συλλογικό επίπεδο. Ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος μας και μπορεί να μας οδηγήσει στο πιο αθέμητο αποτέλεσμα ακόμα και όταν αυτό δεν αφορά το βουνό.

-Ομαδική ανάβαση-


Σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε βαθύτερα και αναλυτικότερα με τα επιμέρους στοιχεία που κάνουν μια ορειβασία ασφαλή και ευχάριστη για έναν ορειβάτη και όχι μια μορφή ''σαρκοτυραννίας'' όπως την βιώνουν πολλοί που είναι άπειροι και καταλήγουν να σταματήσουν αυτήν την δραστηριότητα την οποία ο ίδιος ο άνθρωπος έχει έμφυτη από την αρχή της δημιουργίας του.

Να Θυμαστε:

Η κορυφή είναι το κίνητρο όχι ο σκοπός!!

-Χιονισμένος Όλυμπος στο ηλιοβασίλεμα-

Social Media:

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου