Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας - Καλογερικό Κυκλική Διαδρομή by HikeHub_Skg

Επίσκεψη στην κορυφή του Καλογερικού 

Η παρέα του HikeHub_Skg βρέθηκε στην Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας για να επισκεφθεί την κορυφή του Καλογερικού.

- Θέα Μονής από Γ' Οικισμό -

Έπειτα από αποχή μικρού χρονικού διαστήματος επιστρέψαμε με μία μεσαίας δυσκολίας διαδρομής για να μπούμε στο κλίμα δυναμικά
.

Αφετηρία

Η τοποθεσία της Μονής Αγίας Αναστασίας βρίσκεται μετά τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και από την γέφυρα της Βούλγαρης απέχει κοντά στα 30 λεπτά. Η είσοδος της γίνεται από δύο σημεία

  1. Α' Οικισμός προς Γ' Οικισμός και είσοδο προς την Μονή
  2. Κεντρική είσοδος όπου υπάρχει και η χαρακτηριστική ροτόντα. Αυτή η είσοδος βρίσκεται μια διασταύρωση μετά την πρώτη που ανέφερα πιο πάνω.
Φτάνοντας στην Μονή παρκάρουμε τα οχήματα μας στο parking και με ευλαβική ησυχία προχωράμε προς το μονοπάτι. Η ησυχία είναι απαραίτητη καθώς οι μοναχοί είτε θα έχουν Λειτουργία είτε θα μένουν στα σπίτια τους και καλό θα ήταν να μην τους ενοχλήσουμε.

- Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτρας -

Mετά από αυτές τις βασικές πληροφορίες που είναι καλό να γνωρίζει κάποιος προχωράμε στην διαδρομή. Η αφετηρία είναι η μικρή πόρτα στο προαύλιο της Μονής.    

Η εξόρμηση στο μονοπάτι διήρκησε 4 ώρες παρά 5 λεπτά και η διάρκεια της πεζοπορίας κράτησε 2 ώρες και 28 λεπτά. Την διαδρομή θα την βρείτε και στην εφαρμογή wikiloc ( πατήστε εδώ ), όπως θα παρατηρήσετε στο link το elevation της διαδρομής είναι αρκετό και σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετό νερό και καπέλο καθώς η βλάστηση δεν είναι ιδιαίτερη ψηλή και θα είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Τέλος πριν την ανάλυση της διαδρομής θα αναφέρω ότι η σήμανση είναι αρκετά καλή εκτός ενός σημείου που υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτείς και να σε ταλαιπωρήσει να βγεις ξανά στο μονοπάτι.

- Σήμανση Μονοπατιού -

Διαδρομή

Ξεκινώντας από το προαύλιο της Μονής διασχίσαμε ένα κομμάτι ανηφορικό με αρκετά ψηλά δέντρα που σε προδιαθέτει ότι θα δείς όμορφες εικόνες. Στην πρώτη '' διασταύρωση '' που συναντάμε επιλέξαμε τον χωματόδρομο στο αριστερό μας χέρι και μετά από κάποια μέτρα συναντήσαμε το '' Αγίασμα του Αγίου Θεωνά ''. 

- Είσοδος Αγίου Θεωνά -

Συνεχίσαμε ανηφορικά για τον πρώτο χωματόδρομο και μπήκαμε στην πλαγιά για τον επόμενο χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στο οροπέδιο και στην κορυφή του Καλογερικού.
Στην πλαγιά που φαινομενικά είναι και το μόνο σημείο που μπορεί μπερδέψετε το μονοπάτι θέλει προσοχή και για να μείνετε μέσα σε αυτό αλλά και γιατί διασχίσαμε σημεία που χρειάζονται τα χέρια. Είναι τεχνικό κομμάτι και διαρκεί κατά μέσο όρο 15' - 20'.


- Μονοπάτι πριν το οροπέδιο -


Φτάνοντας στο οροπέδιο προηγουμένως διασχίσαμε ένα κομμάτι του μονοπατιού που χαρακτηρίζεται για το πράσινο του και την πάρα πολύ όμορφη θέα. Μπορείς να δείς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό κόλπο, τον Όλυμπο και από την άλλη πλευρά τα Γαλάτιστα και τα Βασιλικά. Εύκολο κομμάτι και πολύ μικρό elevation που σε ξεκουράζει για την συνέχεια.
Η συνέχεια μας βρήκε στο οροπέδιο και στην τελική ευθεία για την κορυφή. 


- Θέα Σταυρού Καλογερικού -

Ο δρόμος έγινε πιο ανηφορικός για αυτό καλό είναι να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό που μπορείτε να ανασαίνετε καλά. Το δύσκολο κομμάτι είναι περίπου στα 500 - 600 μέτρα και σίγουρα η θέα της μικρής αυτής κορυφής αξίζει να τα καταφέρεις.

- Λίγο πριν το Καλογερικό -

Φτάνοντας στην κορυφή του Καλογερικού, φυσικά συναντήσαμε τον επιβλητικό λευκό Σταυρό και απολαύσαμε την απεριόριστη θέα που μας προσφέρει η κορυφή αυτή.

- Σήμανση πριν την Κορυφή -

Ήμασταν τυχεροί καθώς τις προηγούμενες μέρες είχε Βαρδάρη και η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη. 

- Θέα αεροδρομίου από την κορυφή -

Επιστροφή

Η επιστροφή έγινε από ίδιο μονοπάτι με αρκετή προσοχή καθώς η κλίση όπως αναφέραμε παραπάνω είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.


Τι χρειάζεται να πάρετε μαζί σας:



  • Σίγουρα κάτι ενεργειάκο για να φάτε όπως μπάρες, φρούτο, σοκολάτα
  • Πολύ σημαντικό να υπάρχει νερό καθόλα την διαδρομή γιατί πουθενά δεν έχει να συμπληρώσετε το παγούρι σας
  • Ορειβατικά παπούτσια
  • Ορειβατικό σάκο για την αποφυγή πόνου της μέσης
  • Φαρμακείο.

Φωτογραφικό Υλικό:

- Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτρας από ψηλά -

- Ανάβαση προς οροπέδιο -


- Παλαιό Μονοπάτι -

- Θέα Ολύμπου -

- Θέα Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

- Φύση στο βουνό -

- Λίγο πριν την κορυφή -

- Θέα Βασιλικών -



Social Media:


Γίνε και συ τώρα μέλος στην ομάδα μας στο Facebook:
👉 HikeHub_Skg

Ακολούθησε την Σελίδα μας στο Facebook:

Βρές μας στο Instagram:
👉 HikeHub_SkgR






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου